Ostatni ArchiTour kończący 2023 zakończyliśmy z przytupem – niezwykle udaną podróżą do stolicy regionu Emilia Romania – Bolonii z fantastyczną grupą architektów projektujących budynki architektury kubaturowej. Oto krótkie podsumowanie ArchiTour Bolonia 2023 z inspiracją na wyjazd doświadczeniowy w 2024.
![](https://architour.pl/wp-content/uploads/2024/01/IMG_2628-1-768x1024.jpg)
![](https://architour.pl/wp-content/uploads/2024/01/IMG_2625-1-768x1024.jpg)
Incentive Tours i networking w pracowniach architektonicznych:
Podróż rozpoczęliśmy od fascynujących odwiedzin dwóch renomowanych włoskich pracowni architektonicznych: Diverse Righe Studio oraz Open Project. Oprócz odwiedzenia pracowni i poznania szczegółów organizacji pracy dwóch biur, usłyszeliśmy o pięknej idei Giovanniego Giolinelli, który jako włoski przedsiębiorca i filantrop, uważał, iż każdy człowiek ma potencjał, aby rozwijać się i osiągać sukcesy. Chciał dać młodym ludziom szansę na zdobycie wiedzy i umiejętności, które pozwolą im żyć szczęśliwie, dlatego stworzył Opificio Golinelli, czyli projekt interdyscyplinarny w pięknej przestrzeni, zaprojektowany przez włoskich, młodych architektów.
![](https://architour.pl/wp-content/uploads/2024/01/M10M5447-1-1024x668.jpg)
Święto Patrona w Bolonii – 4 października: La Festa di San Petronio, czyli dzień św. Petroniusza.
Wybranie 4 października na datę podróży okazało się strzałem w dziesiątkę, ponieważ wzięliśmy udział w uroczystościach związanych ze świętem patrona Bolonii- św.Petroniuszem Ta atmosfera radosnych festiwali i tradycyjnych obrzędów, koncertu na głównym placu w Bolonii, dodatkowo uatrakcyjniła nasze przeżycia.
Degustacja Octu Balsamicznego – Smaki Podróży Incentive w Bolonii:
Nie bez powodu jest nazywany ,,Czarnym Złotem regionu Emilia Romania” – mowa o gęstym i oryginalnym płynie – occie balsamicznym DOP. Jego czas dojrzewania w drewnianych beczkach to kilkanaście, do nawet kilkudziesięciu lat! W regionie Emilia Romania panuje piękna tradycja kupowania baterii – beczek drewnianych wraz z narodzinami potomka. Zobaczyć, spróbować i poznać historię octu balsamicznego w jednej z tradycyjnych octowni modeńskich? Bezcenne doświadczenie podróży incentive!
![](https://architour.pl/wp-content/uploads/2024/01/IMG_2312-1-1024x768.jpg)
Parmezan – Produkcja od Kuchni: Uwielbiamy łączyć przyjemne z pożytecznym, a do tego tym co przyjemne dla zmysłów. Wraz z architektami wpadliśmy do tradycyjnej, lokalnej serowarni, w której produkowany jest prawdziwy parmezan. Każda serownia parmezanu posiada jeden pokój, który zgodnie wszyscy nazwaliśmy ,,najbardziej cennym pomieszczeniem w okolicy” – to miejsce, w którym leżakują parmezany, a ich wartość na kilkudziesięciu metrach kwadratowych, to nawet kilkanaście milionów euro!
![](https://architour.pl/wp-content/uploads/2024/01/IMG_8242-768x1024.jpg)
![](https://architour.pl/wp-content/uploads/2024/01/IMG_8148-1-768x1024.jpg)
![](https://architour.pl/wp-content/uploads/2024/01/IMG_8165-1-768x1024.jpg)
Podróż architektów do Bolonii była wyjątkowym połączeniem eksploracji pracowni architektonicznych, uczestnictwa w kulturowych świętach oraz degustacji kulinarnej.
ArchiTour to nowy wymiar włoskich podróży incentive. W 2024 zaplanuj i zaproś swoich architektów na kilkudniową podróż doświadczeniową ze Slow Italia.
![Incentive Tours Włochy](https://architour.pl/wp-content/uploads/2024/01/IMG_2524-1-1024x768.jpg)